Tiniszáj - Ahol minden Rólad szól
TINISZÁJ - kereső

Kereső

TINISZÁJ - hírlevél

Hírlevélre
feliratkozom!

E-mail:
Captcha:
TINISZÁJ TINISZÁJ TINISZÁJ TINISZÁJ TINISZÁJ
TINISZÁJ
TINISZÁJ Képek Pasivadász Korrepetálás Diákmunka Szakértők Szex-abc Nyereményjáték TINISZÁJ

Egészség & Fittség

Így szokj le a körömrágásról

Forrás: Moldován Tünde4 Komment

Ne rágd a körmöd!! - hányszor hallottad már unalomig ismételve anyukádtól ezt a végtelenül idegesítő mondatot!

Egészséges leszel!


Pedig igaza van. Amikor vérben úsznak az ujjvégeid, akkor persze te is rájössz, hogy tényleg nem a legegészségesebb elfoglaltság foggal eltávolítani a feleslegesnek gondolt szaruréteget. Rossz szokás, így védekezik, aki műveli. De ez nem mentség! A rossz szokásokat elhagyni, vagy jó szokásokká alakítani sokkal nagyobb sikerélményt jelent, mint továbbra is ropogtatni a körmeidet. De hogyan fogjunk hozzá? Hát így!

Körömrágás okai 

A szakirodalom szerint az egyik leggyakoribb valamilyen pszichés zavar. A tudatalattink kényszerít minket arra, hogy a szánkhoz nyúljunk, és rágjuk a körmünket. Tehát nemcsak a külső összképet rontja, hanem gyakran kiderülhet: a lelkünkkel nincs rendben valami.

De ne ijedj meg, ez csak akkor válik veszélyessé, ha kényszercselekvés, vagyis ha már semmit nem tudsz tőle csinálni. Igaz, ha pusztán rossz szokás, még akkor is zavarja a mindennapjaidat. Ez persze csak a legsúlyosabb eset. Általában a körömrágással valamilyen belső feszültséget vezetünk le. Vagy így reagálunk a minket ért külső, kellemetlen hatásokra, stresszhelyzetekre.

De mint minden probléma, ez is megoldható. Nem megy ugyan egyik napról a másikra, és bizony időbe telik, míg a körmöd visszaáll eredeti állapotába.

 Így szokj le a körömrágásról:

 • Az első és legfontosabb, hogy eldöntsd, a körömápolásra nem a fogaidat használod, hanem ollót, csipeszt, körömreszelőt. Esetleg képbe jöhet még a manikűrös is. Ha találsz megbízható szakembert, sokat segíthet abban, hogyan ápold szakszerűen a körmeidet. Ha látod, milyen szép is lehet a körmöd, az erőt ad ahhoz, hogy leszokj.
   
 • Ha rágási kényszered van, hordj magadnál rágógumit! Azt addig csócsálhatod, amíg el nem megy az íze, vagy szét nem olvad a szádban, és nem kell a körmödet használnod. Sőt, a rágó annyira hasznos, hogy még a fogaidat is védi. A rágózás nyálat termel, ami a leghatásosabb védőréteggel vonja be a fogakat, s megakadályozza a fogszuvasodást. Vagyis ha a körmöd helyett rágót rágsz, két legyet üthetsz egy csapásra!
   
 • Mindig legyen nálad egy apró manikűrszett! Kisolló, körömreszelő, ezekre szükséged lehet, ha letörik a körmöd. Ugyanis hajlamosak vagyunk inkább foggal letépni a megsérült körömvégeket. Ám ha tartunk magunknál ilyen okos kis szerkezeteket, a probléma könnyedén orvosolható.
   
 • Fesd ki a körmöd! Bármilyen szín megteszi, még a színtelen körömlakknak is rossz az íze, és hát ki szeret rossz ízt érezni? De ha meglátod, hogy milyen szép tud lenni egy ízlésesen kifestett köröm egy ápolt kézen, garantálom, hogy többé nem lesz kedved a szádba venni a kezed! És persze mások sem fognak furcsán vagy sajnálkozva nézni a beszakadozott, sérült körmeidre.
   
 • Ha végképp semmi nem segít, megpróbálkozhatsz a ragtapaszos módszerrel. Kevésbé esztétikus, vagyis nem túl szép látvány, ha valakinek mind a tíz körme le van ragasztgatva, viszont fizikai akadályt képez a szád és az ujjad között. És ami a legfontosabb: mivel rém cikin néz ki, arra ösztönzi az embert, hogy minél gyorsabban lekerüljön az ujjáról a barna rettenet. Gyorsabban megy a leszokás is.
   
 • Ezek általában tüneti kezelések, bár a legtöbbször hatásosak. Viszont ha nem unaloműzésként vagy megszokásból rágod a körmöd, hanem a szorongásodat próbálod így levezetni, akkor inkább arra kell valamilyen hatásos gyógymódot találnod. A feszültséget levezetni ezerféleképpen lehet: jógával, zenehallgatással, olvasással, relaxálással, de néha még az is megteszi, ha beszélgetsz egy jót a barátaiddal.


Rászokni könnyű, leszokni nehéz. De sikerülhet, csak kitartás kell hozzá!

 

Kommentek

Rekuci 2011.02.20 17:41

Nekem is folyton mondtak otthon,hogy ne ragjam a kormom,es tenyleg nagyon elegem volt belole.Aztan kedvet kaptam egy kis manikurozeshez,mintakat rajzoltam a kormomre,apolgattam,reszelgettem.Es amikor rajottem,h milyen szep lehet azota nem nagyon ragom a kormomet,de most is van olyan amikor igen,pl.amikor ideges vagyok.

Vivi 2011.02.06 00:19

Én is így szoktam le amikor lekopik az a körömlakk amit ráfestettem, utána meg egy másikkal kifestem mert egyből elkezdeném lerágni. Pedig már jó lenne leszokni. : D puszi : D (K)

Lilla. 2011.01.29 15:34

Én csak keserű körömlakkal tudtam leszokni... az a jó benne, hogy max. 300ft, és szinte mindenhol kapható :)

Nina 2011.01.27 21:35

Én is állandóan rágom a körmöm, megprobálok leszokni róla, megfogadom a tanácsokat!

1

Segíthetek?

Szerelmi problémád van? Nem jössz ki a barátoddal?
Mi segítünk!

Segíthetek?

Zűr van a családdal? Állandóan rossz kedvű vagy?
Mi segítünk!

Szavazás

Milyen gyakran látogatod a Tiniszáj magazint?

Naponta
Kétnaponta
Hetente
Havonta
Kéthavonta

Hirdetések

Tinirandi
TINISZÁJ TINISZÁJ TINISZÁJ TINISZÁJ
TINISZÁJ TINISZÁJ TINISZÁJ
TINISZÁJ
Impresszum Médiaajánlat Jogi nyilatkozat RSS
Partnereink
Hírkert.hu
Hírek24
Nyereményfigyelő
TINISZÁJ
TINISZÁJ TINISZÁJ