Tiniszáj - Ahol minden Rólad szól
TINISZÁJ - kereső

Kereső

TINISZÁJ - hírlevél

Hírlevélre
feliratkozom!

E-mail:
Captcha:
TINISZÁJ TINISZÁJ TINISZÁJ TINISZÁJ TINISZÁJ

Hozzászólások

Grafológia a pályaválasztásban

Wu Shanming said he also came to be so , " do not ...

Kristóf

Outbound training adalah pelatihan yang ditujukan ...

Hidratált lábak minden időben

Outbound training adalah pelatihan yang ditujukan ...
TINISZÁJ
TINISZÁJ Képek Pasivadász Korrepetálás Diákmunka Szakértők Szex-abc Nyereményjáték TINISZÁJ

Suli & Munka

Mi legyek, ha nagy leszek?

Forrás: Janurik Zita 13 Komment

Nem tudod, hogy a suli után mivel szeretnél foglalkozni?! A Tiniszáj pályaválasztási tanácsadója segít neked!


Hacsak nem vagy olyan szerencsés, hogy mindig is tudtad, mi szeretnél lenni, mit szeretnél csinálni felnőtt korodban (amit nagyon kevesen mondhatnak el magukról), ez a kérdés biztosan téged is sokat foglalkoztat.


A rossz hír az, hogy igazából senki sem tud választ adni erre a kérdésre helyetted. Viszont segítség lehet számodra az, ha jobban megismered saját magadat! Beszélgess erről a témáról felnőttekkel, vagy akár kortársaiddal. Vitassátok meg, hogy milyen foglalkozások jöhetnek szóba, mi szól egyes foglalkozások mellett, vagy ellenük, neked milyen érzéseid vannak ezekkel kapcsolatban, és így rájöhetsz olyan dolgokra, amik addig elkerülték a figyelmedet.

Van itt három olyan tényező, amit mindenképpen meg kell fontolnod, amikor pályaválasztás előtt állsz. Ezeket gondold át egyedül, vagy akár beszélgess róluk szüleiddel, barátaiddal! Könnyebben átláthatod őket, ha írsz róluk egy-egy listát is.

1. A képességeid

Ezen most azokat a dolgokat értjük, amiket könnyedén, természetesen jól tudsz csinálni, jobban, mint az átlag. Mindenkinek vannak ilyen képességei, nem számít, hogy valaki jó tanuló, vagy rossz tanuló.
Például: „könnyen meg tudom értetni magam másokkal”, „jól meg tudok szervezni dolgokat”, „könnyen kigondolok új dolgokat, kreatív vagyok”.

2. A személyiséged


Milyen vagy te valójában? Miket szeretsz? És mi az, amit egyenesen imádsz? Milyen dolgok érdekelnek? Például: „imádok új dolgokat megismerni”, „szeretem az egyszerűséget”, „szeretem a gondolataimat megosztani másokkal”.

3. A céljaid, késztetéseid

Ezek azok a dolgok, amik motiválnak arra, hogy ezt, vagy azt megtegyél mások számára, mások érdekében. Ebben az esetben csak az ilyen típusú céljaidat vizsgáld meg, hiszen egy foglalkozás, munka mindig olyan tevékenység, amit másoknak adsz, nyújtasz. Például: „el akarom érni, hogy az emberek jól kijöjjenek egymással”, „azt akarom, hogy az emberek új dolgokat ismerjenek meg”, „azt szeretném, hogy egyszerűbb megoldások legyenek problémákra”. A célok területe az, amit talán a legnehezebb „feltárni”. Sokan gondolják úgy, hogy nekik nincsenek ilyen fajta céljaik, de ez nem így van. Senki nem él csupán önmagáért, vagy csupán a családjáért. Mindenki törekszik arra így, vagy úgy, hogy adjon valamit másoknak.

Képesség, személyiség, cél együtt


Nagyon fontos, hogy mind a három tényező esetében csak a pozitív dolgokkal törődj! Itt most ne foglalkozz azzal, hogy mire nem vagy képes, milyen rossz tulajdonságaid vannak, vagy mit nem akarsz megcsinálni. Ezek nem fognak előbbre vinni téged.

Viszont ha arra koncentrálsz, amiben jó vagy, amiket szeretsz, amit szívesen teszel, azok olyan dolgok, amikre tudsz támaszkodni. Például, ha arra jössz rá, hogy könnyen megtalálod a problémák okát (képesség), szívesen dolgozol közvetlenül emberekkel (személyiség) és izgat az, hogy elérd, hogy az emberek egészségesek legyenek (cél), akkor meg tudod találni azt a foglalkozást, ami illik mind a három területhez. Ebben a példában ez lehet esetleg orvos, de sok minden más is. Akár edző, ápolónő, életmód tanácsadó, masszőr és még sorolhatnám. Ezek közül a lehetőségek közül aztán úgy érdemes választanod, hogy melyik érdekelne, villanyozna fel a legjobban.

Nagyon fontos, hogy a pálya, amit választasz, összhangban kell álljon mind a három tényezővel! (Feltéve persze, ha boldog, elégedett és sikeres akarsz lenni a munkádban.) Ne ess abba a hibába, hogy kizárólag az alapján választasz, hogy miben vagy jó (képesség)! Azt is nézd meg, hogy szeretsz-e azzal a dologgal foglalkozni (személyiség) és hogy el akarsz-e érni valamit vele, általa (cél). Lehet, hogy valaki csodálatosan tud énekelni, de nem villanyozza fel különösebben, amikor énekel. Számára nem lenne jó választás, ha énekes lenne belőle.

Az sem ideális, ha csak az alapján választasz, hogy mit szeretsz csinálni. (személyiség) Például hiába szeret valaki énekelni, ha nincs hozzá tehetsége. És végül, az sem vezet boldog karrierhez, ha csak a célt veszed figyelembe.
Például, ha valaki elhivatottságot érez magában arra, hogy felvidítsa az embereket, mint előadóművész. De nincs hozzá tehetsége, ráadásul inkább visszahúzódó típus, aki nem szeret szerepelni, akkor nem fog működni a dolog.

Végső soron az a cél, hogy szeresd és élvezettel végezd a munkádat! Gondolj csak bele! Tulajdonképpen a felnőtt élet legnagyobb része munkával telik, így egyáltalán nem mindegy, hogy örömödet leled-e benne, vagy untat, vagy valami még rosszabb.

Kívánom, hogy találd meg a számodra ideális pályát!


Ha úgy érzed, szakember segítségére van szükséged ehhez, kérdéseiddel fordulj bizalommal hozzám >>

Kommentek

Szoffi *-* 2014.02.04 14:57

Mit tegyek ha sok szakma vonz?? Úgy értem teljesen más írányból.. annyira félek hogy rosszul döntök mert mindegyik szakmában örömömet lelném.. ://

timi 2014.01.06 21:39

Nagyon szeretek kezimunkazni egy csomo klassz dolgot keszitettem mar magamnak valami nyugis munkat szeretnek van otletetek.

tini 2014.01.06 21:25

A fotosoknak meg a cukraszoknak jo a fizetesuk?En az szeretnek lenni

Inez 2013.08.21 01:32

Èn vagy belsöèpìtèsz vagy pszichologus szeretnèk majd lenni külföldön. Bàr a rendöri pálya azon rèsze is èrdekel ami irodàban zajlik. Szèp nagy karriert akarok majd :D

Sarrrrrkantyúú7 2013.01.15 15:36

De hogyha én ténleg úgy vagyok vele hogy semmi se édekel mármint szakma, nem is sportolok mert az se kötne le csak élni akarok semmi mást..........csak ahoz pénz is kell...

Ricsikeee 2012.08.09 21:54

Most ne nézzetek hülyének, de ha én nagy leszek felnőtt leszek!! És ha kérdezitek mi lennék, akkor azt mondom hogy vonatkerék-pumpáló, de az nem lehetek, mert a Vonatnak nincs is gumikereke!4 Vagy akkor leszek a napnál fűtő! Az még jobb. Mit szóltok?? xDDDDDDD

rock csaj x 2012.03.30 19:00

én úgy gondolom hogy ne olyan dolgokkal foglalkozz amit nem csinálnál szívesen.... Pl.:ha a legjobb barátod valami olyan szakmát választ ami téged nem foglalkoztat ne menj utána csak mert ő az LB-d!! n pl. Szivesen lennék mixer,üzletkötő,masszőr,marketing-és reklámügyintéző,mozgóképgyártó,hangtechnikus,filmvgó meg ilyenek!!! De nem tudom !! 14/L

Mona 2011.11.11 15:37

igazából én tudom mi akarok lenni ,... csak valahogy nem tudom hogyan fogjak hozzá. ha valaki értette az kérem irjon mert asszem még én magam se értem :-D

Heni 2010.12.26 21:46

Én énekesnő szeretnék lenni minden álmom! :)

pontaz 2010.12.12 16:28

Én fényképész akarok lenni csak háát ezt elég nehéz lesz megvalositanom....

Segíthetek?

Szerelmi problémád van? Nem jössz ki a barátoddal?
Mi segítünk!

Segíthetek?

Zűr van a családdal? Állandóan rossz kedvű vagy?
Mi segítünk!

Szavazás

Milyen gyakran látogatod a Tiniszáj magazint?

Naponta
Kétnaponta
Hetente
Havonta
Kéthavonta

Hirdetések

Tinirandi
TINISZÁJ TINISZÁJ TINISZÁJ TINISZÁJ
TINISZÁJ TINISZÁJ TINISZÁJ
TINISZÁJ
Impresszum Médiaajánlat Jogi nyilatkozat RSS
Partnereink
Hírkert.hu
Hírek24
Nyereményfigyelő
TINISZÁJ
TINISZÁJ TINISZÁJ